Netmore Szórakoztató Portál Poén cuccok, vicces képek és egyebek
Keresés:

Randomizmus

Mosolyogj!
Gorshajtó
Agresszív kertitörpe
Előzni tilos szőkéknek
Bagoly
Pávafrizura
Word for blondes
Nos, fiúk, engem kerestek?
TalibanCard
Ijedt macska a focipályán

Hirdetések

Bejelentkezés

Közösség

Szavazás

Hogy tetszik az oldal összességében?

Valentin nap Japánban

Valentin nap japánban

Japánban is „ünneplik” a Valentin napot, ám a szigetország lakói kicsit másképp teszik ezt, mint az európai vagy amerikai társaik. Nézzük, miben is más arrafelé a Bálint nap, mint itt...

Mint szinte mindenhol, Japánban is a szeretetről szól a Valentin nap (nálunk Magyarországon kimondottan a szerelmesek „ünnepe”, máshol tágabb ez a kör). Ilyenkor a lányok, nők, asszonyok csokoládét vesznek vagy készítenek (ez utóbbi a gyakoribb) a fiúknak, férfiaknak. Kétféle csoki van, a honmei choco és a giri choco.

Előbbi, azaz a honmei choco jobb minőségű, nagyobb gonddal, szinte mindig kézzel készül és a szerelmeseknek jár (lányok a barátjuknak, vagy annak a srácnak akibe belezúgtak, asszonyok a férjüknek).

A másik, a giri choco egy általános „kötelező csoki”, amit az osztálytársaknak, munkatársaknak, barátoknak adnak. Érdekes dolog, hogy Valentin napon csak a nők adnak csokit a férfiaknak. És még mielőtt hölgy olvasóink felháborodnának, hogy ez milyen diszkrimináció, a férfiak ezt a Valentin napi kedvességet „fehér napon” (március 14) szokták viszonozni szintén csoki vagy apró ajándékok formájában.

A középiskolás srácok körében néha „vérre menő” harc szokott folyni, hogy ki kap minél több lánytól csokit (persze nyilván giri choco-t), illetőleg ez egy jó alkalom a lányoknak is arra, hogy kimutassák az érzéseiket (a japán nők többnyire elég félénkek) az imádott srác felé: ha ugyanis a srác elfogadja a honmei choco-t a lánytól, az azt jelenti, hogy elfogadja az érzéseit és szeretne a barátja lenni.

Mi itthon leginkább az anime (ismerős, mikor a lúzer srác még giri choco-t sem kap és „forever alone” képet vág?) révén találkozhattunk ezzel a hagyománnyal (amit eredetileg a csokigyárak támogatása miatt találtak ki), de úgy gondolom kedves gesztus. Bár itthon a virág és a képeslap dukál, ebben a hidegben és hóban talán mégis jobban jön a finom csoki. :)

Boldog Valentin napot mindenkinek, aki pedig egyedül van, annak fel a fejjel, lesz ez még másképp!

Lapletöltések száma: 231428