Netmore Szórakoztató Portál Poén cuccok, vicces képek és egyebek
Keresés:

Randomizmus

Vagány kissrác és gördeszka :)
Takarékpersely "Malacék"-nál
Hódharapás
Sírnyitó
Érdeklődő macska
Kislány filctollal
Kínai Tesco
Kusza drótok
Zsúfolt vonat...
Cartman

Hirdetések

Bejelentkezés

Közösség

Szavazás

Hogy tetszik az oldal összességében?

Valentin nap Japánban

Valentin nap japánban

Japánban is „ünneplik” a Valentin napot, ám a szigetország lakói kicsit másképp teszik ezt, mint az európai vagy amerikai társaik. Nézzük, miben is más arrafelé a Bálint nap, mint itt...

Mint szinte mindenhol, Japánban is a szeretetről szól a Valentin nap (nálunk Magyarországon kimondottan a szerelmesek „ünnepe”, máshol tágabb ez a kör). Ilyenkor a lányok, nők, asszonyok csokoládét vesznek vagy készítenek (ez utóbbi a gyakoribb) a fiúknak, férfiaknak. Kétféle csoki van, a honmei choco és a giri choco.

Előbbi, azaz a honmei choco jobb minőségű, nagyobb gonddal, szinte mindig kézzel készül és a szerelmeseknek jár (lányok a barátjuknak, vagy annak a srácnak akibe belezúgtak, asszonyok a férjüknek).

A másik, a giri choco egy általános „kötelező csoki”, amit az osztálytársaknak, munkatársaknak, barátoknak adnak. Érdekes dolog, hogy Valentin napon csak a nők adnak csokit a férfiaknak. És még mielőtt hölgy olvasóink felháborodnának, hogy ez milyen diszkrimináció, a férfiak ezt a Valentin napi kedvességet „fehér napon” (március 14) szokták viszonozni szintén csoki vagy apró ajándékok formájában.

A középiskolás srácok körében néha „vérre menő” harc szokott folyni, hogy ki kap minél több lánytól csokit (persze nyilván giri choco-t), illetőleg ez egy jó alkalom a lányoknak is arra, hogy kimutassák az érzéseiket (a japán nők többnyire elég félénkek) az imádott srác felé: ha ugyanis a srác elfogadja a honmei choco-t a lánytól, az azt jelenti, hogy elfogadja az érzéseit és szeretne a barátja lenni.

Mi itthon leginkább az anime (ismerős, mikor a lúzer srác még giri choco-t sem kap és „forever alone” képet vág?) révén találkozhattunk ezzel a hagyománnyal (amit eredetileg a csokigyárak támogatása miatt találtak ki), de úgy gondolom kedves gesztus. Bár itthon a virág és a képeslap dukál, ebben a hidegben és hóban talán mégis jobban jön a finom csoki. :)

Boldog Valentin napot mindenkinek, aki pedig egyedül van, annak fel a fejjel, lesz ez még másképp!

Lapletöltések száma: 63236