Randomizmus

A babysitter sorsa...
Nőgyógyász találkozó
Kiakasztva...
No, tetszik a napszemüvegem?
Jó rúgás
A strandon
A maszk
Cartman
Bunda
Kísértés...

Hirdetések

Bejelentkezés

Közösség

Szavazás

Hogy tetszik az oldal összességében?

Traffipax - videó helyett csak egy kép

Traffipax

A minap olvastam az Origo-n egy cikket, azzal kapcsolatban, hogy a rendőrség ez év végéig leszereli a jelenlegi, videót rögzítő traffipax készülékeket és helyettük csak képet rögzítő rendszert vezetnek be. A technikai magyarázat kicsit kiverte a biztit.

A cikkből kiderül, hogy az új rendszer mindössze egy képet rögzít és azt rögtön küldi is be a központba. Remek, mondhatom.
Kopornoky Ferenc, az ORFK munkatársa szerint "A régi videós készülékek másodpercenként 25 képkockát készítettek, egy gyorshajtás rögzítése több mint tíz másodpercig is tarthatott, ami sok mérés esetén hatalmas adatmennyiséget jelentett. Ezt interneten nem is lehet gyorsan közvetíteni, és ekkora mennyiségű adat tárolása és elemzése sokkal nagyobb apparátust igényel. Ezért álltunk vissza a mindössze egy képet rögzítő rendszerre"

Ilyen bullshit is csak a magyar rendőségtől telik ki. Úgy szeretem, mikor az embert hülyének nézik, mert "úgysem ért a technikához, mindent elhisz". Számoljunk kicsit utána... 25 FPS ugye a normál PAL rendszerű videó szabvány. Feltételezem, hogy a traffipax nem HD minőségben rögzít, hanem mondjuk VGA-ban. De a biztonság kedvéért számoljunk egy 720x576 felbontást. Ezt tömörítsük egy normális codec-kel (manapság már leginkább mpeg4), ahhoz elég 600-800 Kbit/s, hangot tárolni ugye itt fölösleges. Ez 10mp-es felvétel esetén kb. 1MB-os video lesz. Dobjunk még hozzá 4-5 állóképet, amit a rendszám olvashatósága és a dokumentálás miatt készít a rendszer, és azt kapjuk, hogy nagyjából másfél megából (ha jobb minőségű videót akarunk, akkor 3 megából) meg van egy gyorshajtás rögzítése.
Ha egy traffi naponta 50 gyorshajtót fog (mert ugye aki betartja a sebességet, annak minek kéne megőrizni a felvételeit), az 150MB-nyi anyag. Tényleg hatalmas adatmennyiség ez a mai világban, nemde? :P Egy átlagos pendrive is egy hónapnyi anyagot elbírna. A cikk persze úgy adja elő, mintha egy másodpercnyi videóhoz 25-ször akkora tárhely kellene, mint egy ugyanakkora állóképhez: "Hatalmas tárolókapacitás kellene a felvételek elmentésére, hiszen a videó másodpercenként 25 képkockát rögzít, többnyire több másodpercen keresztül." Aki egy kicsit is ért a digitális videókhoz, az tudja, hogy ez badarság.

De számoljunk tovább. Egy tisztességes mobilnet ma már 30-40 KB/sec sebességre képes, szóval a teljes napi adag átküldhető másfél óra alatt (egy gyorshajtás másfél perc alatt, ennyi idő meg úgyis eltelik két gyorshajtó között). Valóban nem lehet gyorsan átküldeni interneten, igaz?
Menjünk kicsit még előrébb. A rendszerbe pendrive-ot is csatlakoztatnak, tehát simán működhetne, hogy továbbra is rögzítik a videót, de azt csak a pendrive-ra mentik, a pár rögzített képet meg átküldik mobilneten, mindössze 20-30 mp alatt.

Keletkezik tehát nekünk egy traffiból napi 150MB adatunk. A cikk szerint az országban 178 traffi működik (kizártnak tartom, hogy egyszerre mindet használnák, de most tételezzük mégis fel), az egy nap 26,7GB adat. Egyetlen 1TB-os winchesterre tehát több, mint egy hónapnyi országos rögzítés, azaz 329 ezer gyorshajtási eset fér. Megint csak kizártnak tartom, hogy mindössze egy hónap alatt országosan lenne ennyi gyorshajtás (mármint amit meg is fognak), de ezt most tegyük félre.

Tegyük fel, hogy a 329 ezer esetből csak 200 ezer bizonyul jogosnak (60%!) és tegyük fel, hogy mindenki csak a legkisebb, 30 ezres bírságot kapja. Ez 6 milliárd forint kiszabott büntetés öt hét alatt. Ha csak az emberek fele fizeti be, akkor is 81 millió bevétel egyetlen napra vetítve. Ennek a 81 milliónak pedig már a töredékéből is többszörösen redundáns szerverparkot lehet kiépíteni, ami akár több évnyi gyorshajtási adatot tud tárolni. Ezzel tehát megoldottuk a tárolhatóság és adatátvitel kérdését, nézzük a feldolgozást.

A traffipax azért traffipax, hogy rögzítse a gyorshajtót. A sebesség tehát már ott lesz a felvételeken és eleve csak gyorshajtók kerülnek az adatbázisba. A rendszámot szintén kiolvassa a rendszer, tehát azt sem kell manuálisan nézni. Mivel a sebesség ismert, a program azt is szét tudja szortírozni, hogy kinek mekkora csekk "jár". A teljes folyamat automatizálható. A rögzítéstől, a központba való feltöltésen, az autós adatainak kikeresésén és a büntető levél kinyomtatásán át a gyorshajtó által interneten megnézhető bizonyító oldal létrehozásáig minden. A kollégáknak csak a kamerát kell a gyorshajtóra irányítani, műszak után a pendrive-ot feldugni az őrsön a gépre (és ugye még ezt is ki lehet váltani) és utána már csak a büntető levelet kell borítékolni és postázni. Ha nagyon akarják, még a borítékolást is lehet géppel végezni. Szóval adatfeldolgozás terén sem olyan megerőltető ez. Akkor miért is volt vele baj? Miért is kell helyette olyan rendszer, ami mindössze egyetlen képet készít?

Technikailag teljességgel megoldható a videós rendszer, csak éppen ez "nem elég hatékony". Ugyanis ha én kapok egy büntető csekket, megnézem a neten a hozzá tartozó videót és azt látom, hogy én nyugisan megyek, közben pedig megelőz egy marha a belső sávban 200-al, akkor nyilván reklamálok, hiszen egyértelmű, hogy nem én voltam a rossz fiú. Ellenben ha kapok egy képet, amin az én kocsim, meg a másik sávban egy másik látszik, soha nem fogom bizonyítani, hogy az a 120 Km/h érték nem az enyém, hanem a mellettem v. szemben jövő száguldozott. Kevesebb reklamáció, kevesebb probléma, több bevétel. A kis ember meg megint mások hülyesége miatt szív.

Az új rendszerrel még a traffi kameráját se muszáj mozgatni (a cikk is írja, hogy teljesen automatán is működik), az beméri a gyorshajtót, 100m-nél csinál egy fotót, azt felküldi a központba, onnan meg jön a csekk, akár én voltam a hunyó, akár nem. Utólag már ki nem magyarázom, hogy nem én hajtottam gyorsan. A videó igazolna, a kép nem fog. Fizethetem a büntetést.
Ja és persze a piros lámpa esete külön nyalánkság. Képzeld el, hogy mégy a városban a normál forgalom ütemében, mikor pont az orrod előtt besárgul a lámpa. Nyilván nem fogsz satufékkel megállni, hogy a mögötted jövő beléd rohanjon (a mostani havas, csúszós úton pláne nem), hanem átmégy. Bizonyos helyeken hangyafasznyi ideig tart a sárga, szinte rögtön pirosra vált. És bumm! Máris megy a 100 ezres csekk. Nem érdekes, hogy sárga volt, mikor behajtottál, nem érdekes, hogy nem tudtál volna megállni, a képen csak az látszik, hogy ott a kocsid a kereszteződésben, a lámpa meg már piros.
Vagy, ahol van kiegészítő zöld jelzés jobbra vagy egyenesen, ott ugye hirtelen szűnik meg a jelzés, tehát te még a zöldön mégy át, mikor viszont lefotóznak hátulról, már csak a piros látszik. A videón látszana, hogy te szabályos voltál (hisz arról már nem tehetsz, hogy véget ért a kiegészítő jelzés, miután áthaladtál a vonalon), a képen ez nem látszik. Soha nem magyarázod ki.

De ez mindegy is, mert ahogy mondják "Azt is sokkal nehezebb lenne megoldani, hogy a videókat a gyorshajtók megnézhessék az interneten." Hát, ha már egyszer fent van a szerveren, nem lenne nagy kunszt írni egy keretrendszert, ami megjeleníti a videót az autósnak. Inkább csak nem akarják, mert jobban lehetne akkor reklamálni, az pedig több munka...
Nem is feltétlenül a videó helyett kép készítésével van baj. A probléma ott van, hogy egyetlen képet készít. Legalább sorozatkép lenne. Azon már nagyjából igazolhatóak lennének a fent vázolt jogtalan bemérések. Ez így viszont nem egyéb, mint egy újabb módszer, hogy még több pénzt húzzanak le az emberről ill. hogy a jogtalan büntetések kivizsgálásával járó adminisztrációt minimalizálják. Magyarán megint sokan fognak ártatlanul szívni. De persze ezt már megszokhattuk volna...

A cikkből kiderül még, hogy az új rendszer rögzít és azonnal beküldi a felvételt a központba mobilneten. "A küldési sebesség gyakran nem megfelelő, ezért a traffipax öt felvételt tárolni tud a memóriájában. Ha ez betelik, akkor addig félbehagyja a mérést, ameddig meg nem kapja a visszaigazolást." Szóval a traffi mindössze 5 képet (nagy minőséget feltételezve is 10MB) tud tárolni. Ez aztán a csúcstechnika. A legócskább mobil is többet tud!
Végezetül még egy adatszámítás az új rendszerrel levezetve: gyorshajtásonként 1 kép, kb. 200KB/db X 50 eset per traffipax X 178 traffi per nap < 2GB/nap -> 650GB/év, amit már tényleg egész olcsón lehet tárolni.

Gratulálok, ez (M)agyarország 2012-ben.

Lapletöltések száma: 137774