Netmore Szórakoztató Portál Poén cuccok, vicces képek és egyebek
Keresés:

Randomizmus

Góól!
Kábel dzsungel
Aki bújt, aki nem
Ninja rendőr
Vasárnap...
Hirdetőtábla
Gülüszem
Ügyes kutyák
Lábmosás
Egy kutya közleménye...

Hirdetések

Bejelentkezés

Közösség

Szavazás

Hogy tetszik az oldal összességében?

Állítsuk meg az Internetes cenzúrát! SOPA / PIPA tiltakozó akció

STOP SOPA

Ha fontos neked az Internet szabadsága, akkor kérlek olvasd el ezt a cikket! Egy készülő amerikai törvényen múlik most az Internet jövője. Habár a tiltakozások hatására elnapolták a törvény szavazását, nem vetették el teljesen!

Mi az a SOPA / PIPA ?

Ez a két rövidítés két készülő USA törvényt takar, amik elméletileg a kalózkodás és az illegális letöltések ellen szólna. Azonban túlságosan lazán és általánosan van szövegezve (ahogy azt már a politikusoktól megszokhattuk) és gyakorlatilag korlátlan hatalmat ad a jogtulajdonosok (médiamágnások, lemez- és filmkiadók) kezébe. Ugyanis a törvény értelmében akár egyetlen olyan link miatt is letilthatnak egy weboldalt, ami szerintük illegális tartalomra mutat. Ezért ez a törvény lehetetlenné tenné az összes olyan weboldal működését, ahol a felhasználók küldenek be tartalmakat.

Ha ez egy amerikai törvény, miért érdekeljen engem?

Képzeld el, hogy egy nap keresni akarsz valamit a wikipédián, de csak egy nagy piros figyelmeztetést látsz, hogy az amerikai kormány letiltotta az oldal működését, mert volt egy cikk a wikipédián, ami a piratebay oldalára mutatott. Hangsúlyozom EGYETLEN hivatkozás is elég, hogy letiltsanak egy oldalt. Ha elfogadják a törvényt, akkor bármilyen olyan oldal félhet a letiltástól, ahol a felhasználók saját tartalmat tölthetnek fel. A teljesség igénye nélkül pl. a jövőben eltűnhet: a Youtube, a Wikipédia, a Flickr, a Reddit, a Facebook, a Wordpress, de még akár a Google is megszenvedheti, hiszen bőven akad olyan link a keresésekben, ami illegális tartalomra mutathat. Ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni ezt a problémát!

Mit tehetnék én innen Magyarországról?

Több dolgot is tehetsz. Először is informálj erről a törvényről minél több embert! Elküldheted az ismerőseidnek ezt a cikket és a cikk végén találsz pár linket további információkkal.
Ezen kívül aláírhatod a petíciót. Minél többen írjuk alá, annál jobb.
Ha pedig vannak ismerőseid / rokonaid / barátaid az USA-ban, beszélj velük, hogy emeljék fel ők is a hangukat a SOPA és a PIPA ellen! Keressék meg az illetékes képviselőjüket és kérjék meg, hogy szavazzon nemmel a törvénytervezetre. Sok ember együtt képes megváltoztatni a döntésüket... nekik is fontos az újraválasztásuk...
Frissítve: Eredetileg január 24.-én lett volna egy szavazás a SOPA törvényről. A "blackout day" akció miatt (amikor egy napra elsötétült a Wikipedia, a Reddig és még sok más weboldal) kicsit hátráltak ugyan a képviselők, de a SOPA továbbra sem halott, mert a lobbi nem adja fel és később (esetleg átdolgozott formában) újra elő fogják venni. Később erről is olvashattok majd egy cikket. Most még a PIPA kérdése van szem előtt, amiről februárban terveznek szavazást. Addig minél több emberhez el kell juttatni az információt!

Kik vannak emögött a törvény mögött?

Elsősorban a film- és zenekiadók, szórakoztatóipari szereplők, akik túl messzire mennek a még nagyobb bevétel érdekében és el akarják tiporni az Internet szabadságát, hogy ugyanolyan szabályozott és elbutító legyen, akár a TV. Sok nagy cég támogatja ezt a kezdeményezést, mint pl. a Disney, a Ford, a Coty, a Sony, a Nike, az Adidas, vagy a Philip Morris. Itt egy lista arról, hogy kik támogatják a dolgot. Tiltakozásként azt is megteheted, hogy egy ideig nem veszel Sony vagy Nike cuccokat, vagy nem szívsz Philip Morris cigit (elég sok márkát gyártanak).

Kik vannak a törvény ellen?

Gyakorlatilag minden olyan cég, vagy szervezet, ami az online felhaszálói tartalmakra épít, vagy, aminek fontos az Internet szabadsága és függetlensége. Pl.: Google, Wikimedia, Mozilla és még sokan mások.

Hol informálódhatok még?

Néhány oldal a témában, amit érdemes elolvasni és elküldeni másoknak:
American Censorship
SOPA Blackout
SOPA Strike
Itt megnézheted, kik sötétítették el az oldalukat tiltakozásul
Petíció (ezt mi is aláírhatjuk)
Google petíció (USA polgároknak)
A Wikipédia közleménye
Az Index cikke a Wikipedia elsötétítésről

Tedd meg, amit tudsz! Állísuk meg az Internet cenzúrázását, amíg még nem késő!

Lapletöltések száma: 215086